Het begin

Het begin

AlysSia is het initiatief van Anneliese Simoens. Toen ze tijdens haar eerste tentoonstelling vaststelde dat niet enkel haar creaties maar ook haar verhaal inspirerend werkten en troost brachten, ging ze steeds enkele stappen verder totdat het idee van AlysSia op punt stond.

Longen47:

In het najaar van 2013 ging Anneliese Simoens door een bijzonder moeilijke periode. Ze was in de greep van baarmoederhalskanker, ze kampte met PTSS en kampte met een breuk op relationeel vlak. Kunst werd toen voor een eerste keer als creatieve uitlaatklep gebruikt.

Ze vertolkte haar diepste emoties in 47 vlinderwerken – niet toevallig haar leeftijd op dat moment – die ze onder de naam “Longen47” bij een verjaardagsvernissage tentoonstelde voor vrienden, familie en kennissen.

Elk werk beschouwde ze als een long die haar zuurstof verschafte om terug te leven. Via haar werken drukte ze haar sterke wens tot leven uit.

Op de achterkant van elk kunstwerk stond een betekenisvolle tekst – meestal hoop- en moedgevend- die telkens verwees naar het leven dat te kort is om somber te zijn.

Mijn Vleugels:

De succesvolle reeks longen kreeg een paar maanden later al een vervolg in een nieuwe serie vlinderwerken “Mijn vleugels”.

Net zoals een vlinder moet leren vliegen, moeten wij als mens onze vleugels gebruiken om boven onze moeilijke momenten uit te stijgen. Hierbij mogen we niet aanvaarden dat anderen onze vleugels knippen. 

 We moeten leren de regie in eigen handen te nemen. 

Elk van de 48 werken draagt een betekenisvolle Engels- of Nederlandstalige songtitel op de achterzijde.

Het zijn krachtzoekende teksten met verwerkte gevoelens, zowel positief als negatief.

De 48 werken uit die reeks werden in april 2016 tentoongesteld op de powertentoonstelling WINGS48

WINGS48:

Anneliese Simoens ziet in de kunst vooral een verbindende factor. Binnen haar kennissenkring vond ze vier sterke en creatieve vrouwen die elk hun persoonlijk verhaal hebben.

Marleen Rosiers, maatje en partner in crime, werd mee geëngageerd als co-piloot van het project.

Anneliese stimuleerde de dames om hun moeilijkheden te verwerken via creatieve therapie. Elk van de vier dames ging in een eigen kunstvorm verder aan de slag. Het resultaat was een prachtige tentoonstelling over troost, moed en terugkeer naar intermenselijke verbondenheid als kern van een gelukkig leven.

In april 2016 werden er maar liefst 150 werken van de 5 dames tentoongesteld tijdens een uiterst succesvolle tentoonstelling Wings48.

En nu…AlysSia met Matrix²:

Anneliese en Marleen willen ook anderen laten kennismaken met de helende kracht van creatieve expressie. Hoe groot de tegenslagen, zoektochten en persoonlijke trauma’s ook zijn, kunst biedt een uitweg om zelf je leven opnieuw in handen te nemen. Vanuit deze gedrevenheid groeide AlysSia als kunstproject verder uit.

Hopelijk stopt het verhaal niet bij Matrix² en Anneliese en Marleen hopen dat er nog meer mensen geïnspireerd worden door deze missie en visie zodat er nog gelijkaardige kunstprojecten kunnen opgezet worden in België maar ook in het buitenland.

Missie van AlysSia (of waarvoor we geld inzamelen):

AlysSia stimuleert kunstenaars... niet alleen om buiten te komen via tentoonstellingen, maar ook om kunstenaars onderling te verbinden met elkaar. Deze verbondenheid vergroot het helende karakter van kunst. Samen een passie voor kunst delen, praten over de gevoelens die ons bezighouden, getuigen over de al afgelegde weg naar innerlijke rust en geluk, inspiratie vinden in de gedrevenheid en creativiteit van anderen. Het kan allemaal in het atelier van AlysSia in Vilvoorde.

AlysSia wil een pilootproject in Vilvoorde opzetten waar meerdere kleine en grote ruimtes en een mooie tuin inspiratie kunnen bieden om creatief aan de slag te gaan. De bedoeling is om elkaar te ontmoeten, vertellen over kunstwerken, delen van gevoelens, creatieve ideeën uitwisselen,…

Niet eenzaam in eigen atelier…

We dagen kunstenaars uit om naar buiten te komen met eigen verhaal en eigen werken.

Niemand heeft er baat bij om telkens alleen en/of eenzaam in het eigen atelier te zitten. Deze verbondenheid met andere kunstenaars geeft een enorme kracht om door te gaan.

In de toekomst dromen we om over heel Vlaanderen collectieve ateliers te openen, geïnspireerd op de drive en bezieling van AlysSia.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je zeker in op onze nieuwsbrief of contacteer ons hier.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x