De facktorij

De facktorij

Binnen de sector psychosezorg van het P.C. Bethaniërn werd in april 04 een nieuw initiatief geboren : een kunstclub werd opgericht en patiënten werden uitgenodigd deze club te besturen, te beheren en uit te bouwen.

Deze club, die al snel “de Facktorij” genoemd werd, ontwikkelde erg snel een erg eigen dynamiek ; de leden die benaderd werden als kunstenaars – en niet meer als patiënten – ontwikkelden een aantal initiatieven, stelden een aantal vragen en suggereerden aan aantal zaken die al snel botsten met “wat gangbaar was in het ziekenhuis” en daagden zo de kaderleden uit na te denken over de manier waarop instituten mensen lijken op te sluiten in hun rol van “afhankelijke patiënt”.

Op die manier, en door zich opnieuw als ‘kunstenaar’ te gaan presenteren aan de buitenwereld, biedt dit project de mogelijkheid aan patiënten zich te ontworstelen aan de rol die hen zo eigen geworden is om op die manier – onderhandelend – zich losmakend – opnieuw aansluiting te gaan zoeken op de manier waarop ook in de maatschappij met bijvoorbeeld kunstenaars wordt omgegaan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x